Af gæsteskribent: Marie Falk Petersen og Lene Dybdahl
Mange danskere forbinder Spanien med fodbold, tyrefægtning, flamenco, grisefester og tapas. Vi guider dig til at forstå den spanske mentalitet lidt bedre med 10 nyttige rejsetips, der med garanti vil bringe dig tættere på det autentiske Spanien.
Rejser du med små børn, er det nyttigt at vide,
hvornår du kan få noget at spise. Spaniernes maveur går nemlig anderledes end danskernes. Morgenmad serveres om formiddagen ligesom herhjemme. Frokost er typisk fra 14-17. Klokken 17 lukker mange restauranter, og de åbner først igen kl. 21 for at servere aftensmad. Hvis du er sulten i tidsrummet 17-21 kan du prøve Spaniens specialitet tapas. Bestil en øl på den lokale bar. Der følger typisk et stykke chorizo-pølse, manchego-ost eller serrano-skinke gratis med.
I Spanien må du se langt efter amerikanske film med
undertekster – såvel i fjernsynet som i biografen. Både film og tv-serier
bliver nemlig synkroniseret med spanske stemmer. Vil du i biografen, så gå
efter skilte med ’V.O’ – Det står for ’voz original’ (original stemme). Så
taler Brad Pitt nemlig som han plejer, og underteksterne kommer på spansk.
Danskere og spaniere ser forskelligt på mødetider. I Danmark kommer de fleste præcist på det aftalte tidspunkt, mens spanierne tager det mere afslappet. Det er ikke unormalt at skulle vente en time på en aftale.
Til gengæld er de også large den anden vej. Mødes man på en bar eller
restaurant, kan man jo bare snuppe en øl og lidt tapas, mens man venter.
I Spanien hilser kvinder på gode venner eller venners
venner af begge køn ved at give to kindkys (først højre, så venstre). Mænd
kysser kun kvinder på kinderne, mens de giver andre mænd et håndtryk eller et klap på skulderen. Man kysser ikke med læberne, men lægger sin kind mod den anden persons og kysser ud i luften. At stikke næven frem til et håndtryk kan virke provokerende som en bevidst afstandtagen. Ofte vil spanierne grine ad denne refleks.
Det officielle sprog i Spanien er spansk (Castellano).
Herudover findes der fire andre co-officielle sprog, nemlig catalansk,
galicisk, baskisk og occitansk.
Da hovedsproget er spansk, vil du de fleste steder kunne gøre dig forståelig på det. Enkelte gange kan man opleve i Baskerlandet eller i Catalonien, at de lokale ikke vil tale spansk med dig, men f.eks. svare tilbage på det lokale sprog. Der kører en intern strid i Spanien om disse regioners eventuelle løsrivelse, og derfor kan det være et politisk
statement ikke at ville tale spansk. Tag det ikke personligt.
I Spanien lærer man engelsk i skolen, men da alle udenlandske
tv-programmer, film og serier bliver synkroniseret med spanske stemmer, kan det halte lidt med udtalen. Vær opmærksom på at ”Wi-Fi” udtales ’vi-fi’ og at u’et i Burger King udtales ligesom i ’ur’ på dansk.
Skal du rigtigt træne det spanske, så vær opmærksom på
at spanierne afbryder hinanden konstant, når de taler. Og de forventer at blive afbrudt af dig. Det er ikke uhøfligt, men skal ses som en måde at komme den talende i møde på. De har gættet, hvad du vil sige, så de siger det for dig. Øv dig i at afbryde andre, så lyder du snart som en spanier.
I Spanien tager alting lidt længere tid end det gør herhjemme. I supermarkedet, lufthavnen, banken eller hos frisøren tager de
ansatte sig god tid. Rigtig god tid. Sådan er kulturen, og de er ikke
opmærksomme på, at du som dansker synes, de er langsomme. Det bedste råd er at slå koldt vand i blodet på ferien, her behøver du alligevel ikke at skynde dig!
Kan du nogle enkelte spanske gloser, vil de fleste spaniere være imødekommende, selvom du ikke kan formulere en hel sætning. Det
er fint at bestille en øl ved at sige ’una cerveza, por favor’ (en øl, vær så
venlig). Det virker ikke uhøfligt.
I Spanien går man meget sent i seng, man skulle tro at det var på grund af siesta-middagsluren, men i Nordspanien holder man ikke siesta, så det er generelt et kendetegn i hele landet. Madrid bliver nogle gange kaldt ’byen der aldrig sover’.
Med disse 10 rejsetips er du klar til at tage kulturforskellene som en oplevelse. Det har millioner allerede gjort før dig.
I 2013 havde Spanien nemlig besøgsrekord med 60.4 millioner udenlandske turister. Turisterne begrunder besøget med vejret, maden, det spanske folkefærd og strandene. Mon de sætter ny rekord i år? Du kan være med til at hjælpe statistikkerne, bestil rejsen til Spanien med Expedia.dk.
Viva España!
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.