Mens efteråret i Danmark melder sig med byger og blæst, kan det være fristende at drage mod varmere himmelstrøg. Nu er muligheden der, så værsgo at tage med på en behagelig lænestolsrejse til det eksotiske og dampende hede Cuba.
Netop i disse år blæser forandringens vinde indover et af den kommunistiske verdens sidste bastioner.
El comandante Fidel Castro har overladt magten til sin bror Raúl Castro, og denne har påbegyndt længe ventede økonomiske reformer, der skal redde den i den grad skrantende økonomi. Endnu holder regimet magten i forholdsvis stramme tøjler, men hvor længe endnu er spørgsmålet, og hvad kommer der bagefter?
Fra landet i 1898 løsrev sig fra Det Spanske Imperium og formelt blev en selvstændig nation, men reelt var et protektorat under USA, til Fidel Castros revolution i 1959, Cuba-krisen i 1962 og frem til vore dage, har landet på grund af dets strategiske placering på verdenskortet betydet meget for de konkurrerende supermagter.
Efter Den kolde krig og ikke mindst efter Berlinmurens – og Sovjetunions fald er den økonomiske situation på Cuba alvorlig forværret, og landet er i nogen grad fortrængt fra det mentale landkort i vesten, særligt efter 9/11 hvor øjnene har været vendt mod mellemøsten.
Men er man interesseret i at vide mere om det fremmedartet land, er der glædeligvis de seneste par år udkommet en række bøger, der alle omhandler Cuba. Ikke mindst har oversættelsen til dansk af den cubanske forfatter Leonardo Padura Fuentes prisvindende krimiserie fra Havanna åbnet øjnene op for Cuba og cubansk litteratur.
Leonardo Padura Fuentes serie, Havana-kvartet om den desillusionerede politimand Mario Conde, giver et varmt, levende og sansemættet billede af den cubanske hverdag, men også af samfundets skyggesider og revolutionens mange fortrængninger.
Dette er også emnet for hans stort anlagte historiske roman Manden, der elskede hunde, der er udkommet på dansk i år.
Romanen, der er skrevet som en kriminalroman, skildrer den sovjetiske diktator Josef Stalins mord på en af heltene fra Den Russiske Revolution, Lev Trotskij, og knytter denne voldsomme begivenhed sammen med den depraverende udvikling på Cuba under Fidel Castro. En nervepirrende og historisk veldokumenteret roman der varmt kan anbefales.
Af andre bøger om Cuba kan nævnes eksilcubaneren Daína Chaviano, der med Havana, min elskede har skrevet en international bestseller lidt i stil med Isabel Allende. Det vil sige en magisk realistisk slægtsroman, der giver et billede af det multikulturelle Cuba fyldt med kolorit. Og så har den amerikanske journalist John Lee Anderson skrevet en læseværdig bog om den cubanske revolutions store ikon Che Guevara.
Jeg har her samlet et udvalg af bøger, der alle har Cuba som tema.
Og desuden to links til artikler om cubansk litteratur:
Cubansk fiktion er ikke bare fiktion (Litteratursiden)
Interview med Leonardo Padura Fuentes om forfatterskabet og cubansk litteratur og historie
¡Que lo disfruten! (Rigtig god fornøjelse!)
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.