18 bøger om Cuba – Gamle mænd i gamle biler – tema om Cuba

Af Jens Henrik Holm | Cuba

Cubanske rytmer

Mens efteråret i Danmark melder sig med byger og blæst, kan det være fristende at drage mod varmere himmelstrøg. Nu er muligheden der, så værsgo at tage med på en behagelig lænestolsrejse til det eksotiske og dampende hede Cuba.

Forandringens vinde

Netop i disse år blæser forandringens vinde indover et af den kommunistiske verdens sidste bastioner. El comandante Fidel Castro har overladt magten til sin bror Raúl Castro, og denne har påbegyndt længe ventede økonomiske reformer, der skal redde den i den grad skrantende økonomi. Endnu holder regimet magten i forholdsvis stramme tøjler, men hvor længe endnu er spørgsmålet, og hvad kommer der bagefter?

Cubas historie er spændende, blodig og dramatisk

Fra landet i 1898 løsrev sig fra Det Spanske Imperium og formelt blev en selvstændig nation, men reelt var et protektorat under USA, til Fidel Castros revolution i 1959, Cuba-krisen i 1962 og frem til vore dage, har landet på grund af dets strategiske placering på verdenskortet betydet meget for de konkurrerende supermagter.

Efter Den kolde krig og ikke mindst efter Berlinmurens – og Sovjetunions fald er den økonomiske situation på Cuba alvorlig forværret, og landet er i nogen grad fortrængt fra det mentale landkort i vesten, særligt efter 9/11 hvor øjnene har været vendt mod mellemøsten.

Men er man interesseret i at vide mere om det fremmedartet land, er der glædeligvis de seneste par år udkommet en række bøger, der alle omhandler Cuba. Ikke mindst har oversættelsen til dansk af den cubanske forfatter Leonardo Padura Fuentes prisvindende krimiserie fra Havanna åbnet øjnene op for Cuba og cubansk litteratur.

En hed salsa af litteratur og historie

Leonardo Padura Fuentes serie, Havana-kvartet om den desillusionerede politimand Mario Conde, giver et varmt, levende og sansemættet billede af den cubanske hverdag, men også af samfundets skyggesider og revolutionens mange fortrængninger.

Dette er også emnet for hans stort anlagte historiske roman Manden, der elskede hunde, der er udkommet på dansk i år. Romanen, der er skrevet som en kriminalroman, skildrer den sovjetiske diktator Josef Stalins mord på en af heltene fra Den Russiske Revolution, Lev Trotskij, og knytter denne voldsomme begivenhed sammen med den depraverende udvikling på Cuba under Fidel Castro. En nervepirrende og historisk veldokumenteret roman der varmt kan anbefales.

De 18 bøger om Cuba

Af andre bøger om Cuba kan nævnes eksilcubaneren Daína Chaviano, der med Havana, min elskede har skrevet en international bestseller lidt i stil med Isabel Allende. Det vil sige en magisk realistisk slægtsroman, der giver et billede af det multikulturelle Cuba fyldt med kolorit. Og så har den amerikanske journalist John Lee Anderson skrevet en læseværdig bog om den cubanske revolutions store ikon Che Guevara. Jeg har her samlet et udvalg af bøger, der alle har Cuba som tema.

 1. Manden, der elskede hunde Leonardo Padura Fuentes
 2. Havana, min elskede af Daína Chaviano
 3. Made in Cuba af Preben Haarup
 4. Leonardo Padura Fuentes: Krimi-serie om Mario Conde: Forårsblæst over Havana, Den Ulastelige cubaner, Maskespil i Havana, Adiós Hemingway, Fortidens tåge.
 5. Che- dvd
 6. På udkig efter Hemingway af Leif Davidsen
 7. Che Guevara af Jon Lee Anderson
 8. Havana tur/retur af jan stage
 9. Havana Moon Jan Gustavsson
 10. Drømmehjerter af Cecilie Samartin
 11. Cubakrisen af Michael Dobbs
 12. Fidel Castro af Anna M. Sørensen
 13. Farligt møde i Havana af Michael Lose
 14. Søstrene Agüero af Cristina García
 15. La colección cubana af Ibrahim Ferrer (cd)
 16. Buena vista social club at Carnigie Hall (cd)
 17. Vor mand I Havana af Graham Green
 18. Øen og havet af Ernest Hemingway

Og desuden to links til artikler om cubansk litteratur:

http://www.litteratursiden.dk/artikler/cubansk-fiktion-er-ikke-bare-fiktion

http://www.kultur-cafeen.com/2011/09/leonardo-padura-fuentes-stort-interview.html

¡Que lo disfruten!(god fornøjelse!)

Skriv en kommentar:

Skriv en kommentar: